- De Amerikaanse minister van Handel suggereert dat er nog onderhandelingsruimte is voor Canada en Mexico om tot lagere importheffingen te komen.
- Dinsdag gingen Amerikaanse importheffingen voor Mexico en Canada van 25 procent in.
- Canada kondigde meteen tegemaatregelen aan.
- Lees ook: Handelsoorlog Trump: hoge importheffingen voor Mexico, Canada en China – VS krijgt meteen tegenheffingen
De Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick heeft gezinspeeld op mogelijk minder zware importheffingen voor Mexicaanse en Canadese goederen. “Zowel de Mexicanen als de Canadezen hebben me vandaag de hele dag gebeld om te laten zien dat ze het beter zullen doen, en de president luistert, want je weet dat hij zeer, zeer eerlijk en redelijk is”, zei Lutnick in een interview met nieuwszender Fox Business. “Dus ik denk dat hij iets met hen gaat uitwerken.”
Lutnick rekent erop dat Trump de buurlanden “ergens in het midden” tegemoet wil komen. Daarover zou woensdag al een officiële aankondiging kunnen komen.
Lutnick verwierp wel het idee dat de dinsdag ingevoerde tarieven volledig zouden worden teruggedraaid, en verwees in plaats daarvan naar het handelsverbond tussen de VS, Mexico en Canada dat tijdens Trumps eerste termijn werd gesloten.
Trump heeft dinsdag hogere invoerheffingen voor China, Canada en Mexico laten ingaan en daarmee een handelsoorlog ontketend. De importheffingen op producten uit Canada en Mexico bedragen 25 procent. De heffingen voor China zijn verhoogd van 10 procent naar 20 procent.
China heeft dinsdagochtend meteen vergeldingsmaatregelen aangekondigd met eigen importheffingen voor bepaalde producten uit de Verenigde Staten. Het gaat om tarieven tussen de 10 en 15 procent.
Canada legt sinds dinsdag importheffingen van 25 procent op voor Amerikaanse producten met een totale waarde van 30 miljard Canadese dollar (zo'n 20 miljard euro).
De opmerkingen van Lutnick zijn het eerste publieke signaal sinds de invoering van de heffingen dat Trump toch bereid is om de maatregelen af te zwakken. Canada en China hebben inmiddels al tegenmaatregelen aangekondigd en ook Mexico wil de Amerikaanse heffingen vergelden.
Trump gooide in de loop van dinsdag nog olie op het vuur met de opmerking dat vergeldingstarieven opgelegd door Canada onmiddellijk zullen worden beantwoord met wederzijdse tarieven van dezelfde omvang.
Trump wil invloed China in scheepssector terugdringen
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde dinsdag aan de scheepsbouw in de Verenigde Staten te willen versterken, met als doel de Chinese dominantie in de wereldwijde maritieme sector terug te dringen. Zijn regering zal een nieuw kantoor voor scheepsbouw in het Witte Huis creëren en de sector ondersteunen met belastingprikkels.
China is de grootste producent van containerschepen ter wereld. Trump wil ook dat de belastinginkomsten van Chinese schepen en kranen die de VS binnenkomen, worden verhoogd, meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal eerder.
De regering van voormalig president Joe Biden had geconcludeerd dat China oneerlijke beleidsmaatregelen en praktijken gebruikte om de wereldwijde maritieme, logistieke en scheepsbouwsectoren te domineren. China verwierp de beweringen en zei dat de Amerikaanse regering China de schuld gaf van haar eigen problemen.
China heeft de economische groeidoelstelling voor 2025 vastgesteld op ongeveer 5 procent. De doelstelling blijft daarmee gelijk aan die van vorig jaar ondanks de toegenomen handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten. De Chinese premier Li Qiang presenteerde tijdens de jaarlijkse parlementaire vergadering in Beijing ook maatregelen om de economie aan te jagen en de groeidoelstelling te halen.